A Review of 'Bathos' by Rutger van der Holst of Zware Metalen.com (in Dutch)

Eigenaardig toch... Dat je uit onverwachte hoek ineens geheel verrast kunt worden. Zeker als je via je redactie een promo opgestuurd krijgt zoals deze die ik zo meteen uitvoerig voor u ga bespreken. Een prachtig gekleurd cd boekje vergezelt deze promo, bijna psychedelische, van het papier afspringende kleuren combinaties knallen tegen mijn licht gevoelige receptoren in mijn oog om door te denderen via supersnelle zenuwbanen richting het gedeelte van mijn hersenen alwaar deze signalen omgezet worden zodat ik ook daadwerkelijk kan zien wat ik voor me heb liggen. Dit springt zo in het oog dat dit op een ieder normaal persoon een soort van dwangneurotische aantrekkingskracht heeft. Ik werd in ieder geval des te meer verrast toen ik deze schoonheid van een schijf in mijn cd speler schoof. Ik kon niet geloven wat ik hoorde. Juist ja Doom metal!!! Maar dan wel met een psychedelische inslag. U heeft hier dus te maken met het album Bathos van het finse Aarni.

Na een prachtige cleane gitaar intro, knallen eentonige basgitaar noten door mijn speakers. En wordt ik wederom verrast door duistere minimalistische doom metal met psychedelische inslag. Minimalistisch is dit zeker. Eentonige composities, met veelal instrumenten die alleen zijn opgenomen, langzame drums, klaaglijke clean vocals en hier en daar een riff. In het nummer "Quinotaurus (12 Stars In Sight)" komen angstaanjagende fluisterpartijen voor en brengen duistere clean vocals dit nummer naar een bijna ongekende weelde. Minimalistisch mooi. Eenvoud maakt de muziek zeg ik maar al te vaak tegen velen en dit geval is dat zeker waar.

Het 11 minuut 44 durende kleinood Kivijumala (wat zoiets betekend als: 'Stone God', 'God of Stone', 'Stony Idol') is werkelijk waar de schoonheid zelve. De dwarsfluit komt om het hoekje kijken en draagt uitermate sfeervol bij aan de psychedeliteit van het nummer. Lage langzame bas gitaar noten worden 4 minuten lang ondersteund door evenwel langzame drums en prachtig dubbel gitaarwerk. Als er dan een The Doors-achtig keyboard zijn aantrede doet kan ik alleen nog maar verder onderuit in mijn stoel zakken en glimlachen van genot. Alles staat in dienst om een sfeer neer te zetten die ik zelf nog nooit op een andere cd ben tegen gekomen.

Schitterend. Hier sprankelt de eenvoud, schittert het klankbeeld en straalt de melancholiek.

"The Thunder, Perfect Mindfuck" is ook weer bijzonder prachtig, hier duikt voor het eerst de grunt op. Die heerlijk duister is en mij onbewust aan de helaas vergane band Paradigma doet denken. Heerlijk gitaarwerk en sferisch keyboard werk laten mij wegdromen. Het laatste nummer Kesäyö draagt zijn kracht in het feit dat het zo apart is. Een Koekoek "koekoekt" af en toe door de dromerige muziek heen geeft een sfeer aan dit nummer alsof je snachts door een stil woud loopt en je de rillingen over de rug beginnen te lopen als plotseling een uil onheilspellend vanuit het niets over je hoofd vliegt en dreigend zijn melancholieke roep laat horen.

Ik heb nu genoeg verteld om je enige informatie over deze muziek te verstrekken. Luister zelf eens naar dit album met daarop de door de band zelf bestempelde "Chthonic Hybrid Musick". Verder raad ik u aan om eens een kijkje te nemen op de Aarni website en de aldaar ten toon gespreide info in je op te nemen, u zult er geen spijt van krijgen. Leukigheidje om nog te vermelden is de enquete op de laatste 2 paginas over "underground"-muziek. Deze vragenlijst sluit af met: "After completion, tear of this page and bury it in a forested area near you. One of our undergound agents will contact you.". Dit zegt mijns inziens genoeg over de verwachtingen die u moet hebben als u dit album een kans geeft. Niet voor de dichtgetikte metal fans maar voor mensen met een brede uiteenlopende smaak met een open mind voor eenvoud. And i say it again: Eenvoud maakt de muziek!!!

http://zwaremetalen.com